P is for pretty: Pinterest is het vrouwelijkste en snelst groeiende social network

P is for pretty: Pinterest is het vrouwelijkste en snelst  groeiende social network

 Wie dacht dat we met Twitter, Facebook en LinkedIn rond waren qua social media is eraan voor de moeite: vanuit het niets dook opeens Pinterest op.

Een online prikbord: that’s it

Pinterest is een social, online prikbord: je kan er foto’s op ‘pinnen’, al dan niet met een link. Die foto’s kunnen door anderen gerepind worden (op Facebook zou dat ‘share’ heten, op Tumblr ‘reblog’). Je kan commentaar geven op foto’s. Je kan andere prikkers volgen, en andere prikkers kunnen jou volgen.

En dat is het zowat. Maar het werkt dus, en hoe: Pinterest heeft al meer dan 10 miljoen geregistreerde gebruikers.De groei van Pinterest is explosief, zoals onderstaand grafiekje bewijst: geen enkele andere site haalde ooit zo snel vanuit het niets tien miljoen unieke bezoekers per maand.

Pinterest groeit explosief.

De gemiddelde Pinterestgebruiker spendeert elke maand 98 minuten aan pinnen en repinnen. Elke bezoeker spendeert dus zo’n twee volle afleveringen van Grey’s Anatomy per maand op de site. Ik noem de serie niet toevallig: zo’n 98 % van de Pinterest-fans op Facebook zijn vrouwen. Ze zijn gemiddeld tussen de 18 en de 34 jaar (en ze houden van Ryan Gosling). Pinterest houdt van Ryan Gosling

Wie de homepage van Pinterest vandaag bezoekt, waant zich dan ook op de website van een online glossy magazine genre Vogue of Elle. Een mooie, heldere lay out, vol mooie plaatjes van begerenswaardige hebbedingen en mooie mensen. En onder de foto’s: commentaar van veel dames die jurkjes, interieurs en schoenen bewonderen.

Waarom is Pinterest zo succesvol?

Veel social mediakenners breken zich het hoofd over het succes van Pinterest – niet het minst enkele invloedrijke tech writers uit Silicon Valley, die de site aanvankelijk straal negeerden (ReadWriteWeb, bijvoorbeeld) en nu tot hun schande moeten toegeven dat dat een schromelijke misser was van hunnentwege.

Wellicht is het een combinatie van de volgende factoren:

  • Pinterest is aspirational. Op Pinterest laat je zien wie of wat je wil zijn: dié stoel vind ik leuk, dàt landschap vind ik mooi, dit jurkje spreekt me aan, zo’n kapsel had ik vroeger. Op Facebook toon je wie je bent. Op Pinterest laat je zien wie je wil zijn. Het is zoals mooie foto’s uit maandbladen scheuren.
  • Het voordeel van het concept is wel dat honderdduizenden andere vrouwen meescheuren, en dat je dus mee kan genieten van het werk dat gelijkgestemden doen. Je moet zelf niks te doen of te maken om mee te kunnen pinnen. Je kan gewoon repinnen wat anderen op Pinterest hebben gezet.
  • Pinterest is op die manier ook een pak makkelijker en laagdrempeliger dan Twitter. Pinterest is volstrekt intuïtief, in tegenstelling tot Twitter, dat voor veel nieuwe gebruikers heel intimiderend en kliekjesachtig kan overkomen.
  • Je hoeft ook niet per se een opinie te uiten, of grappig of spits te zijn, zoals op Twitter. Pinnen is een ‘lean back’ activiteit, zoals televisiekijken. Het is ontspannend. Zoals een columnist op Huffington Post schreef: “We zijn social media niet beu, maar we zijn elkààr beu. Wie op Pinterest actief is, zegt niet: “kijk eens naar mij”. Maar: “Hé, kijk eens naar dit.”
  • Nog een succesfactor: voorlopig is Pinterest nog het rijk der vrouw. Ik heb nog geen marketingacties op steroïden gezien, zoals op Twitter en Facebook wel. Ik denk aan retweet-acties, of acties waar je je vrienden moet taggen in posts van merken. Er staat nog betrekkelijk weinig reclame op. Dat draagt bij tot het zen-achtige aspect van fotootjes doorbladeren. Activiteit op Pinterest is voorlopig 100% pull, en vrijwel geen “push” (ik vrees wel dat dat niet lang meer gaat duren).

Moet ik Pinterest gebruiken voor mijn merk?

Als je merk gericht is op vrouwen en het situeert zich in de lifestyle-sfeer is het antwoord volmondig: “ja”. Uit analyses blijkt dat de site een sterke aandrijver kan zijn van internetverkeer naar je andere online aanwezigheid (website, webshop, Facebook).

Er zijn tekenen dat Pinterest ook meer en meer mannen over de streep trekt. Dus, automerken, modemerken, makers van hebbedingen zoals horloges: go for it!

Ook voor media lijkt het een goed idee om zich op Pinterest te wagen – vele lifestylemagazines zitten al op Tumblr. Ook een leuke site, maar met minder vrouwen, en minder fanatieke gebruikers.

Goed om weten als je op Pinterest van start gaat

  • Elke gebruiker kan verschillende prikborden opstarten. Anders gezegd: merken kunnen hun content perfect segmenteren naar verschillende doelgroepen en interessesferen.
  • Pinterest blijft een sociaal netwerk. Net als op Twitter of Facebook geldt dat wie een groter netwerk heeft, ook een veel grotere hefboom heeft om zijn boodschap te verspreiden.
  • Aansluitend op het vorige punt: vraag input van je volgers, en reageer op vragen en bemerkingen van je volgers. Vermijd om teveel aan promotie te doen, maar probeer in te spelen op de smaak en de vragen van je publiek.
  • Zoals alle sociale netwerksites is Pinterest in de eerste plaats een plek om aan content marketing te doen. Zorg dus voor relevante content
Leer meer over PR en social media: schrijf in op de newsletter!
Elke maand stuurt FINN een gratis nieuwsbrief vol PR- en marketingadvies uit. In onze nieuwsbrieven kondigen we ook onze gratis webinars en seminaries aan rond PR en social media. U kan zich inschrijven door uw e-mailadres hier in te vullen. Vanzelfsprekend verkopen of verhuren wij uw e-mailadres nooit aan derden.
16 februari |0 Comments

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Twitter